ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ: ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ;

Η κυριαρχία των χημικών φαρμάκων στον χώρο της Κλασσικής Ιατρικής, πολλά από τα οποία παρά την αποτελεσματικότητά τους παρουσιάζουν διαφόρου βαθμού παρενέργειες, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της Εναλλακτικής Ιατρικής, η οποία αποσκοπεί στην θεραπεία του ασθενούς μόνο με ουσίες φυτικής προέλευσης και φυσικές.
Το 1850, το 80% των φαρμάκων της κλασσικής φαρμακοποιίας προέρχονταν από φυτά. Σήμερα, με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, μόλις το 20-30% των φαρμάκων, που χρησιμοποιεί η ιατρική παρασκευάζεται από φυτά. Τα παραδοσιακά φυτοθεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, την ayurveda, την ευρωπαϊκή βοτανοθεραπεία. Σήμερα στις δυτικές χώρες πολλά από τα παραδοσιακά φυτοθεραπευτικά σκευάσματα κυκλοφορούν ως συμπληρώματα.
Παρά το γεγονός ότι η βοτανική ιατρική έχει ιστορία 6000 ετών  κάτω από 1% των γνωστών φυτών με παραδοσιακές θεραπευτικές εφαρμογές έχουν αξιολογηθεί αυστηρά επιστημονικώς. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω έλλειψης χρηματοδοτών: Το φυτικό σκεύασμα δεν έχει περιθώρια κέρδους ελκυστικά για την φαρμακοβιομηχανία και  οι καλλιεργητές οι οποίοι πιθανώς να ενδιαφέρονται δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την χρηματοδότηση  των πολυδάπανων ερευνών που απαιτούνται για την αξιολόγηση τόσο της αποτελεσματικότητας των φυτών που καλλιεργούν όσο και των παρενεργειών. Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις ΗΠΑ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια και ασχολείται εντατικώς από το 2000 με την πραγματοποίηση καλά σχεδιασμένων κλινικών ερευνών που αφορούν τις θεραπευτικές και τοξικές ιδιότητες των βοτάνων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης. Όσο το ενδιαφέρον του κοινού μεγαλώνει για τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, τόσο εμφανίζονται μεγαλύτερες ροές στην χρηματοδότηση καλά σχεδιασμένων επιστημονικών ερευνών που τα αφορούν.
Στο παρόν άρθρο έχουν επιλεγεί να παρουσιαστούν ορισμένα από τα πιο υποσχόμενα βοτανικά φάρμακα-συμπληρώματα.  

·        Το γαϊδουράγκαθο

 Το γαϊδουράγκαθο Silybum marianum είναι βότανο που αφθονεί στη Μεσόγειο και έχει χρησιμοποιηθεί από Έλληνες και Ρωμαίους ιατρικώς για πάνω από 2.000 χρόνια, συχνότερα για διαταραχές του πεπτικού συστήματος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.
            Η δραστική ουσία στο βότανο, η σιλυμαρίνη, είναι μείγμα από φλαβονοκιγκάνες (flavonolignans), σιλυβίνες, ισοσυλιβίνες Α και Β, σιλυχριστίνη, σιλυδιανίνη, ταξιφολίνη (silybins, isosilybin A B, silychristin, silydianin, taxifolin) .
Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η σιλυμαρίνη σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες, ενεργοποιεί αποτοξινωτικές διαδικασίες στο σώμα, προάγει την αναγέννηση του ήπατος, αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων, αυξάνει την αποτελεσματικότητα και αμβλύνει τις παρενέργειες ορισμένων παραγόντων χημειοθεραπείας. Στις παρενέργειές του συγκαταλέγονται η διάρροια, τα στομαχικά προβλήματα, οι αλλεργίες, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα, ο ίλιγγος, κεφαλαλγία, η καρδιακή προσβολή, αίσθημα καύσου, υψηλή χολερυθρίνη (τοξική ουσία) στο αίμα, αυξημένη κρεατινίνη, αυξημένη γαλακτική αφυδρογονάση αϋπνία, ευερεθιστότητα, κνησμός, πόνος στις αρθρώσεις, ηπατική βλάβη, απώλεια της όρεξης, ναυτία, σεξουαλική δυσλειτουργία.

·        Ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ή turmeric έχει χρησιμοποιηθεί επί 4.000 χρόνια για τη θεραπεία ποικιλίας νοσημάτων, όπως φλεγμονωδών νοσημάτων, πεπτικών ηπατικών προβλημάτων, ασθενειών δέρματος πληγών. Το Turmeric, έχει μακρά παράδοση χρήσης στο Κινέζικο και αγιουρβεδικό σύστημα ιατρικής, ειδικά ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, σε μετεωρισμό, σε ίκτερο, σε εμμηνορροϊκές διαταραχές, σε αιματουρία, σε αιμορραγία σε  κολικούς και τοπικά σε αλοιφές, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής.
Οι περισσότερες μελέτες για τον κουρκουμά   έχουν πραγματοποιηθεί σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα. Λιγότερα είναι τα δεδομένα που έχουμε από έρευνες σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, φλεγμονών, πεπτικών προβλημάτων.
Παρενέργειες
Στις παρενέργειες συγκαταλλέγονται οι αλλεργίες η ανάπτυξη έλκους, νεφριλιθίαση, αύξηση της πιθανότητας επιπλοκών από χολολιθίαση σε πάσχοντες, υπογλυκαιμία σε διαβητικούς, επιδείνωση ορμονοευαίσθητων καταστάσεων, των σπερματοζωαρίων.

·        Η Αshwagandha

Η Αshwagandha, είναι βότανο  που φύεται κυρίως σε Νεπάλ και Ινδία. Γνωστό ως το  Ινδικό Ginseng, έχει κεντρικό ρόλο στην παραδοσιακή ινδική ιατρική -- αγιουβέρδα όπου χρησιμοποιείται σε ευρεία ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, ως αναλγητικό,ως στυπτικό,ως αντισπασμωδικό,ως ανοσοδιεγερτικό, για τη θεραπεία φλεγμονών ,καρκινωμάτων για την γενική τόνωση του οργανισμού (Adaptogen) ως αντιγηραντικό. Σε μικρές μελέτες το βότανο αύξησε την διανοητική απόδοση σε υγιείς εθελοντές μείωσε το άγχος βελτίωσε σωματική αντοχή.
Στις παρενέργειες συγκαταλέγονται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια εμετός επιδείνωση ελκοπάθειας, αυτοάνοσων νοσημάτων και θυρεοειδοπάθειας.

Η Ashwagandha μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αλληλοεπιδράσει δυσμενώς με αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.

Παρά τη μικρότερη συχνότητα παρενεργειών, τα βοτανικά φάρμακα δεν στερούνται σοβαρών παρενεργειών όταν χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική επίβλεψη από ιατρό με ανάλογη εμπειρία.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr

Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw


Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:



http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ

ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ


 http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ









http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



· Facebook




· Twitter

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 




http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ