ΤΣΑΙ: Camellia sinensis

Το τσάι καταναλώνεται από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι παγκοσμίως το πιο διαδεδομένο ποτό.
Το τσάι ή Camellia sinensis όπως είναι η επιστημονική του ονομασία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα για την θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων. Στην Ανατολή το τσάι παραδοσιακά θεωρούνταν ως βασικό στοιχείο καλής υγείας και ευεξίας. Στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική, το τσάι χρησιμοποιείται ως διεγερτικό, διουρητικό,  στυπτικό, καρδιοτονωτικό, την βελτίωση της πέψης, την τόνωση των νοητικών διεργασιών, την βελτίωση του μεταβολισμού.
Τα πιο κοινά είδη τσαγιού είναι το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι το λευκό τσάι. Στην Δύση το τσάι άρχισε να μελετάται σχετικά πρόσφατα.
Τα είδη τσαγιού διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με τον τρόπο εξαγωγής από το φυτό, επεξεργασίας και ζύμωσης.
Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες αφορούν κυρίως το πράσινο τσάι, παρά τον διαφορετικό τρόπο παρασκευής τους και την διαφορετική συγκέντρωσή τους σε πολυφαινόλες όλα τα είδη τσαγιού φαίνεται ότι έχουν ανάλογες επιδράσεις στην υγεία.
Το τσάι περιέχει πολλές βιοδραστικές ουσίες όπως κατεχίνες πολυφαινόλες φλαβονοειδή καφεΐνη και θειαμίνη. Σύμφωνα με μελέτες το τσάι συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της θρομβοεμβολικής νόσου, της άνοιας. Η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε σε μελέτες με μείωση της επίπτωσης καρκίνου του προστάτη, του δέρματος, του πνεύμονα, του μαστού, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του εντέρου, των ωοθηκών, του στομάχου. Το τσάι μπορεί να συντελέσει στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου που προκαλεί η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Μελέτες έδειξαν  ότι το τσάι μπορεί να συντελέσει στην ομαλοποίηση των επιπέδων χοληστερίνης και του βάρους, να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και την διάθεση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από διαβήτη. Ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα επέδειξε σε αρθρώσεις μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από φλεγμονώδη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιδημιολογικές  μελέτες έδειξαν το πράσινο τσάι αμβλύνει την βλαπτική επίδραση ορισμένων τοξικών ουσιών και ιών στο ήπαρ, όπως το αλκοόλ και οι ιοί της ηπατίτιδας. Το τσάι επηρεάζει και την εγκεφαλική λειτουργία αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση ενώ μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από νόσο Πάρκινσον. Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του τσαγιού, το τσάι βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την γρίπη, το κρυολόγημα, λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
 Αντενδείξεις
Το τσάι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και να επιδεινώσει την αναιμία. Η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι είναι τοξική διεγερτική ουσία, η οποία σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί ευερεθιστότητα, αϋπνία, αίσθημα παλμών στην καρδιά, ζάλη, ναυτία, εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους, και απώλεια της όρεξης. Οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα στα νεφρά, προβλήματα του ήπατος, έλκος στομάχου, αιμορραγικές διαταραχές, οστεοπόρωση, γλαύκωμα και ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί να απορυθμιστούν από το τσάι.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Το τσάι μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με συνήθη φάρμακα όπως είναι:
Η αδενοσίνη. 
Τα αντιβιοτικά β-λακτάμης.
Οι βενζοδιαζεπίνες. 
 Οι βήτα-αναστολείς.
Τα αντιπηκτικά φάρμακα. 
Η χημειοθεραπεία.
 Η κλοζαπίνη.
Η εφεδρίνη
Το λίθιο. 
Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ). 
Τα αντισυλληπτικά
Η φαινυλοπροπανολαμίνη. 
Οι κινολόνες
Η ακεταμινοφαίνη
Η Καρβαμαζεπίνη
Η διπυριδαμόλη (Persatine)
Τα οιστρογόνα
Η Φλουβοξαμίνη
Η μεθοτρεξάτη
Η μεξιλετίνη
Η φαινοβαρβιτάλη
Η θεοφυλλίνη
Η βεραπαμίλη
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/
 Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης  
http://iatreioamoschovaki.gr