ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αρχίζουν να εισβάλλουν κατά το Φθινόπωρο. Ο πονόλαιμος, το μπούκωμα, η καταρροή, ο βήχας, η απόχρεμψη, ο πυρετός είναι συνήθη συμπτώματα. Όταν το αμυντικό σύστημα λειτουργήσει επαρκώς τα συμπτώματα υποχωρούν, όταν η λοίμωξη κάνει τον κύκλο της συνηθέστερα, εντός τριημέρου-πενθημέρου.
Σπανιότερα συμβαίνουν σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.
Η πρόληψη επιτυγχάνεται με το συχνό και καλό πλύσιμο χεριών, τον επαρκή αερισμό των χώρων, την αποφυγή συνωστισμού, την  διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή άγχους, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, τακτική προληπτική ιατρική παρακολούθηση. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών ουσιών, αλκοόλ, αλλαντικών κόκκινου κρέατος γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων.  Ο χρονίως πάσχων πρέπει να ακολουθεί διατροφικά προγράμματα συμβατά με το νόσημά του. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αποτελεσματική παθολογικών προβλημάτων που συνδέονται με πτώση της ανοσολογικής ετοιμότητας θα σας προφυλάξει από τις επιθετικές λοιμώξεις που εισβάλλουν με δριμύτητα καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση βοτάνων σε προληπτική βάση ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες του σώματος. Εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη δυσανεξία, τα παρακάτω βότανα δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε προληπτική βάση κατά την διάρκεια του Χειμώνα:
ΔΙΚΤΑΜΟΣ: Δύο μερίδες εβδομαδιαίως
 O δίκταμος είναι βότανο,  που φυτρώνει σε πλαγιές και φαράγγια της Κρήτης και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae.
Ο δίκταμος της Κρήτης καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για τον αρωματισμό των τροφίμων. Στον αρχαίο κόσμο και κατά το Μεσαίωνα ιδιαίτερα εκτεταμένη ήταν η χρήση του σε λοιμώξεις.
Ο δίκταμος περιέχει τοκοφερόλες, πολυφαινόλες ursolic acid αιθέρια έλαια carvacrol, p-cymene, linalool, γ-terpinene and terpinen-4-ol caryophyllene που έχουν αναδείξει σε μελέτες  αντιμιτωτική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντισηπτική δράση του δίκταμου σύμφωνα με μελέτες αφορά τα στελέχη Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, Salmonella typhimurium, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ιούς, πρωτόζωα και είδη μυκήτων.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ:   Τρεις μερίδες εβδομαδιαίως
 Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική, Salvia officinalis) είναι ενδημικό βότανο της Μεσογείου, που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (μέντα). Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αναδείξει μια ποικιλία βιοδραστικών φαρμακευτικών ουσιών στο φασκόμηλο όπως:
·        1,8-κινεόλη
·        καμφορά
·        βορνεόλη
·        οξικό βορνύλιο
·        καμφένιο
·        α- και β-thujone
·        λιναλοόλη
·        α- και β-καρυοφυλλένιο
·        α-humulene
·        α - και β-πινένιο
·        viridiflorol
·        pimaradiene
·        σαλβιανολικό οξύ
·        ροσμαρινικό οξύ
·        carnosolic οξύ
·        ουρσολικό οξύ
·        φλαβονοειδή
·         φαινολικές ενώσεις
Το φασκόμηλο έχει αναδείξει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντιβακτηριακές δραστηριότητες.
ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Δύο μερίδες εβδομαδιαίως
To τζίντζερ (πιπερόριζα)  ή  Zingiber officinale είναι δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιήθηκε στην κινεζική ιατρική για πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια . Το τζίντζερ μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων.
Το άρωμά του και οι ιατρικές του ιδιότητες οφείλονται  στην παρουσία ποικίλων βιοδραστικών ενώσεων όπως:
·        gingerol
·        paradol
·        shogaol
·        gingerdione
·        hexahydrocurcumin
·        τετραϋδροκουρκουμίνη
·        gingerenone
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες εναλλακτικής ιατρικής του ιατρείου
http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com